ÄNGERSJÖ

OM ÄNGERSJÖ
Historia
Natur
Tidningsartiklar
Böcker
Bilder
Föreningar/Protokoll

ÄNGERSJÖ BYGDEGÅRD
Uthyrning
Interiör
Utrustning

ARKIV

KONTAKT

 

 


HISTORIA

Lite plockat ur boken "Ängersjö nu och förr" av Astrid Eriksson.

Man tror att det fanns bebyggelse i Ängersjö redan under bronsåldern 1500-500 år f.Kr. baserat på lämningar av gravrösen som finns i omgivningen. Befolkningen levde då förmodligen av jakt, fiske och boskapsskötsel. Kanske på grund av klimatförändringar minskade befolkningen fram till 300 e.Kr. varefter befolkningsmängden återigen började öka.

Den förste namnkände personen i Ängersjö var Olof född 1480 och den förste vi känner till i släkten Per Jons. Under Gustav Wasas 1500-tal blev folkbokföringen bättre och i mitten på århundradet fanns sju bönder omnämnda.

1633 anbefaldes att bygga en väg mellan Nordmaling och Umeå och 1662 var man framme vid Ängersjö. Riksväg 13 gav upphov till flera gästgiverier i byn. Jordbruk, djurhållning och skogsbruk hörde annars till den vanligaste sysselsättningen.

Ängersjöborna blev inblandade i kriget 1808-1809. Efter att de ryska och svensk-finska härerna drabbat samman i Hörnefors drog den ryska truppen söderut och slog läger i Ängersjö på det som kallades Västa åkern, men som efter händelsen kom att kallas Rysslägdan.Byborna flydde till skogen mot Mullsjö med sina kreatur och blev kvar där under de 13 veckor som den ryska truppen uppehöll sig i byn. Efter kriget var byborna fattiga och skuldsatta men det cirkulerar fortfarande ett rykte om att de gömt en silverskatt någonstans i byn. Hitills har ingen hittat den, bara kanonkulor och gevärspipor.

Ängersjö tillhörde inledningsvis Nordmalings socken men övergick i Hörnefors nybildade kommun 1914. Från och med 1974 ingår Hörnefors och därmed också Ängersjö i Umeå kommun.